Журналистът Румен Стоичков представя книгите си „Из стръмнините на България“ и „Преди забравата”

Оценете
(0 гласа)

книгите на Румен СтоичковКнигите „Из стръмнините на България“ и „Преди забравата” на журналиста от БНР Румен Стоичков ще бъдат представени в Регионална библиотека в Разград на 26 юни, четвъртък, от 17.30 часа.

„Из стръмнините на България” съдържа 75 публикации и 450 цветни снимки. В книгата са си дали среща преданията, легендите, историята, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго изчезващо или трудно достъпно селище.

В „Преди забравата”,  от 2012г., са поместени 75 негови публикации, разказващи предимно за малки населени места в България, както и за българските етноси в съседните страни. Повечето от творбите му тук са поместени във вестниците „Новинар”, „Сега”, ”Стандарт”, „Експрес”, „Седмичен труд” и т.н.

ГАЛЕРИЯ

 Румен Стоичков е роден в София. Завършил е 1-о СОУ „П.Славейков” и специалност „българска филология” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Втората му специалност е „история”. От 1988г. работи в БНР, а първите му анкети, интервюта и репортажи са за Радио България. 

Сътрудничи като репортер на предаването „12+3” по програма „Хоризонт”, в чийто екип е назначен през май 1992г. Има стотици репортажи за малки градчета и селца, манастири, рухващи църкви, психиатрични болници, домове за възрастни хора, сиропиталища, болници, читалища, за хора с умствени и физически увреждания, с алцхаймер и т.н. Приоритет в тази му дейност е да покаже проблемите в места, които държавата или местната власт са забравили, да посочи пътя към тяхното решаване, да помогне, да укори, да предизвика обществена дискусия…В сферата на неговото внимание са българските общности в Молдова, Украйна, Австрия, Сърбия, Румъния, Албания и т.н., търсещи близостта на Родината. 
Той е и дългогодишен водещ на „Нощен хоризонт”, имащ зад гърба си от юни 1995г. насам над 1100 предавания. От 2008г е главен редактор на детското списание „Аз съм българче”.

2005г. - Специалната награда на журито от Медийния фестивал в „Албена”.

2007г. - Годишната награда на СБЖ в раздел „радиожурналистика” – за репортерско разследване, показващо недомислиците и униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа.

2012г.- втора награда за репортаж, посветен на Източните Родопи – в конкурса на проект „Новото тракийско злато”.

Прочетена 2352 пъти
UNDP
Сайтът е изработен с финансиране от UNDP по програма „Глоб@лни библиотеки – България”
Грантова схема за финансиране на иновативни проекти – 2013.
Global LIb