Приказна ваканция 2021 година

Оценете
(0 гласа)

30.08.21 - Prikazna vakanciq

Поглед към бъдещето

Оценете
(0 гласа)

03.08.21 - Ganime D

Приказна ваканция 2021

Оценете
(0 гласа)

03.08.21 - Vakanciq

Кодове за любов и вечност

Оценете
(0 гласа)

24.06.21 - Kodove za lubov i vechnost

Планински легенди

Оценете
(0 гласа)

23.06.21 - Iveta Popova

Павлина Стаменова

Оценете
(0 гласа)

21.06.2021 - Pavlina Stamenova

Георги Атанасов

Оценете
(0 гласа)

21.06.2021 - Georgi Atanasov

Абритус 2021

Оценете
(0 гласа)

17.06.21 - Esperanto

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР

Оценете
(0 гласа)
15.06.21
По инициатива на г-жа Веселина Милушева, виден разградски общественик и с любезното домакинство на РБ „Проф. Б. Пенев” – Разград бе организирана изложба-базар от ръчно рисувани изделия от стъкло, с автор Теменуга Ангелова – потомка на Никола и Станка Икономови. Базарът има благотворителна цел. Събраните средства ще бъдат дарени за лечението на г-жа Веселина Йотова.
Откриването на изложбата ще бъде на 21.06.2021 г. от 17 и 30 часа в РБ „Проф. Б. Пенев” – Разград.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!
 
 
 

Дълбините на древността

Оценете
(0 гласа)

10.06.21 -Rumyana Halacheva

Среща с Ивелина Радионова

Оценете
(0 гласа)

04.06.2021 - Ivelina Radionova

Изложба

Оценете
(0 гласа)

20.05 - maiska palitra

11 май - Ден на библиотекаря!

Оценете
(0 гласа)

10.05.21 - bezplatni karti

Работно време

Оценете
(0 гласа)

29.04.21 - rab. vreme

Великденски базар

Оценете
(0 гласа)

23.04.21 - Velikdenski bаzar

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!!!

Оценете
(0 гласа)
 
Уважаеми читатели и потребители на библиотечни услуги,
във връзка със заповед Заповед № РД-01-194 от 30.03.2021 г. на министъра на здравеопазването и частичното разхлабване на противоепидемичните мерки от 01.04.2021 г. /четвъртък/ всички отдели на РБ „Проф. Боян Пенев” – Разград възстановят работа с потребители на библиотечни услуги – Централна сграда и Детски отдел, при строго спазване на противоепидемичните мерки.
 
Заповядайте!
 

Съобщение

Оценете
(0 гласа)

25.03.21 - syobshtenie

Съобщение

Оценете
(0 гласа)

20.03.21 syobshtenie

Честит празник!

Оценете
(0 гласа)

08.03.21

Изложба

Оценете
(0 гласа)

04.03.21 - Uchiteli

Честита Баба Марта

Оценете
(1 глас)

01.03.21 - Baba Marta

Библиотеката в Разград показва изложба за 148-та годишнина от гибелта на Левски

Оценете
(0 гласа)

С изложба в Разград отбелязаха 148 години от гибелта на Васил Левски.

Експозицията е подредена във фоайето на Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" и проследява живота и делото на Апостола.

Надсловът на изложбата е "148 години безсмъртие". В една от секциите на експозицията са представени документи от фонд редки и ценни на Регионалната библиотека. Друга част на изложбата е посветена на живота на Васил Левски.

Още две секции пък представят историческа и художествена литература за Дякона, както и снимков материал свързан със запазване на паметта за живота и делото на апостола на свободата.

Видео репортаж

 


 

 
 

Изложба в разградската библиотека проследява живота и делото на Апостола на свободата

Оценете
(0 гласа)

Изложба в Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград проследява живота и делото на Апостола на свободата. Експозицията, озаглавена "148 години безсмъртие", е по повод на годишнината от гибелта на Левски, съобщи директорът на културната институция Димитър Петров.
В изложбата, подредена във фоайето на библиотеката, са представени избрана част от документалното наследство, както и историческа и художествена литература за Дякона.
Някои от експонатите са от фонд "Редки и ценни" на библиотеката.

Пълен текст тук

Регионалната библиотека в Разград е посрещнала 25 717 читатели през миналата година

Оценете
(0 гласа)

Отделите на Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград са посетени от 25 717 читатели през миналата година, като 1434 от посещенията са за ползване на интернет. Това съобщи за БТА директорът на културната институция Димитър Петров.
Той поясни, че в сравнение с минали години се наблюдава леко намаление на посещенията, но по думите му това се дължи на обстоятелствата, свързани с пандемията.
За година в разградската библиотека са регистрирани 1613 потребители. От тях 648 са деца до 14-годишна възраст. Отчита се тенденция за повишаване на интереса на читателите към книгата и библиотечните служители отбелязват засилено търсене на книжното тяло, особено сега във време на пандемията и социалната изолация, коментира Петров. По думите му потребителите споделяли, че съвременните средства, заместващи книгата, не могат да заместят напълно онова усещане до книжните страници.
Директорът на разградската библиотека каза още, че засилен интерес се наблюдава към българските автори. Според него преди години читателската аудитория е подхождала със скептецизъм и недоверие към съвременните автори и предлаганите на пазара техни творби, но днес нещата са точно обратното. Сега изборът от нови български заглавия наистина е голям и Регионалната библиотека в Разград се стреми да отговаря на високите изисквания на читателското търсене като попълва във фондовете си новите заглавия, посочи Петров. Той отбеляза, че се наблюдава интерес и към отрасловата литература, свързана с методите и начините за справяне със стреса, за справяне с проблемите, за себеопознаване и самоусъвършенстване, към езотеричната литература, към новете методи, прилагани в образователния процес. Засилва се интересът и към читалните зали, които са безценен помощник във времето на пандемия и онлайн обучение. Много студенти, завърнали се в родния град потърсиха професионалните услуги на работещите в културната институция за реферати, курсови и дипломни работи, каза още Димитър Петров.
Той отчете трайна тенденция на увеличение на интереса на младите хора в Разград към книгата. Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" се стреми да поддържа във фонда си книги, които отговарят на читателското търсене на подрастващите - както в детския отдел, така и в книгозаемане за възрастни се разполага с най-интересните и търсени заглавия от младите хора, отбеляза директорът на културната институция. Петров допълни, че траен интерес има и към културните мероприятия, част от дейността на библиотеката, които за съжаление, предвид мерките за сигурност, бяха сведени до минимум.

Пълен текскт тук

Читателски карти

Оценете
(0 гласа)

19.01.21 - bezplatni karti

Машина за UV стерилизация на библиотечни документи

Оценете
(0 гласа)
19.01
РБ „Проф. Боян Пенев” – Разград е с нова придобивка - машина за UV стерилизация на библиотечни документи - Book Sterilizer SK-8000". 30 секунди са необходими, за да бъдат почистени и стерилизирани 6 книги едновременно от прах и патогенни микроорганизми. Машината има сертификат за ИЗСЛЕДВАНЕ НА БАКТЕРИЦИДНА И ВИРУЦИДАЛНА ДЕЙНОСТ СРЕЩУ SARS-CoV-2 на базата на ултравиолетово C. 3 UV лампи осигуряват максимална стерилизация. Тя почиства и дезинфекцира книгите от прах, паразити, бактерии и вируси, непосредствено след ползване и връщане от читатели. Прахът се отстранява от книгите чрез високо въздушно налягане и силен въздухопоток. Филтърът почиства перфектно изходящия въздух от камерата. Използва ултравиолетови лъчи и филтър с висока производителност, за да стерилизира книгите цялостно – от тяхното покритие до вътрешните им страници само в рамките на 30 секунди.
Така библиотеката отговаря на съвременните изисквания за създаване на здравословна среда за намаляване на риска от заразяване с COVID-19 и други вируси. Така се защитават както потребителите, така и библиотечните служители. Почистената веднъж книга може веднага да се предлага на читателите Така се намалява драстично времето за стерилизация на книгите, което досега беше в рамките на 72 часа. Дoceгa, във връзка с наложените противоепидемични мерки, книгите се „карантинираха” като се спазваше изискването те да престоят в специално помещение 72 чaca cлeд връщaнeтo им, преди да бъдат предоставени отново за ползване oт друг потребител. С новата мaшинa нeoбхoдимocттa oт 72-чacoвa „кaрaнтинa“ нa книгитe oтпaдa. При стерилизацията книжните тела не се увреждат.
Машината е инсталирана в зала за свободен достъп на библиотеката.
 
 

Коледа

Оценете
(0 гласа)

24.12.2020


Димитър Петров

Настъпва празничната нощ. Елхата -
нагиздена, сияйна и зелена,
чрез красота събужда в нас богатства
от чувства, за легендата свещена:

че всичко, всичко в този свят се ражда
през коледната нощ с една звездица
и всеки в себе си любов възражда
с надежда, с обич, за да е обичан.

И в тази нощ прощаваме на всички.
На себе си - шептим, чрез Млада бога.
И никога компромисни, безлични
да не оставаме на зов за помощ.

Да бъдем с близки и роднини сбрани,
трапезата ни с вино и със пита,
и Коледа в сърцата да остане.
...И Рождество Христово във душите.

Весели празници

Оценете
(0 гласа)

23.12.2020 - kartichka 2020

Димитър Петров, директор на Регионалната библиотека: Домът на книгата пази и продължава заветите на предците!

Оценете
(0 гласа)

11.12.2020 - DirektorТази година Разград отбелязва 150 години библиотечно дело. Век и половина след началото разговаряме с настоящия директор на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров за мястото на духовното средище в живота на разградчани днес. С него разлистихме страниците на историята в търсене на отговори на въпросите промениха ли се основните функции на дома на книжнината в дигиталното съвремие и основната й мисия в условията на непозната досега пандемична обстановка.

150 години по-късно: какво място заема днес библиотеката в културния живот на града и в ежедневието на разградчани?

Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ е основен културен, просветен и информационен център в град Разград. Духовното средище е културна институция с водеща роля за повишаване естетическата култура на читателите, с огромен принос в културния живот на Лудогорието. Освен да изпълнява функциите на книгохранилище, днес организира самостоятелно или съвместно с творчески групи и съюзи, неправителствени организации, културни институти, местни медии, творци и учебни заведения изложби, поетични четения, творчески срещи с писатели, изнесени уроци и много други. Домът на книгата дава чудесна възможност за общуване на почитателите от различните възрастови и социални групи с различните видове изкуства.

Тя е институция, която има за задача да набавя и съхранява разнообразни по вид документи и да осигури физически, библиографски и интелектуален достъп до печатни и други информационни ресурси. Понятието „библиотека” обхваща библиотечното обслужване, библиотечните колекции, библиотечния персонал и редица разнородни дейности. Библиотеката през ХХІ в. разширява своя обхват извън физическите граници на сградата, като осигурява използването на информационните материали и чрез електронни средства. Терминът „библиотека” в нашата съвременност придобива ново вторично значение: колекция от полезни и необходими материали за обществено ползване.

Книгохранилището съдейства и за изграждане на гражданско и информационно общество, осигурява правото на равноправен и свободен достъп до библиотечно-информационно обслужване – без пространствени и езикови ограничения. Днес живеем в ново време и РБ „Проф. Боян Пенев“ гради своята дейност на базата на съвременните изисквания за обществена библиотека.

Тя е образователна, културна и социална институция, играеща ключова роля в осигуряването на свободен и безплатен достъп до информация на социално слабите слоеве на обществото, лицата с физически и умствени увреждания, лишените от свобода, децата, възрастните хора… Книгохранилището е и основен пункт за интернет достъп и за обучение на възрастното население за боравене с глобалната мрежа.

Библиотеката е неотменна част от системата на образованието и научноизследователската дейност. Нейна е отговорността за опазване на съхраняваното в колекциите й културно наследство – ръкописи, архивни документи, за неговото популяризиране чрез дигитализация и предоставяне в интернет.

Цялото интервю тук

БИБЛИОТЕКАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ С ЧИТАТЕЛИ ПРИ СТРОГО СПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ

Оценете
(0 гласа)

30.11.2020 zapoved

Във времето на пандемия и социална изолация, книгата се оказа спасение за много хора, смята директорът на Регионалната библиотека в Разград

Оценете
(0 гласа)

    Във времето на пандемия и социална изолация, книгата се оказа спасение за много хора да преодолеят ситуацията, да се потопят в един по-добър свят, да почерпят знание и мъдрост от писаното слово. Това каза в интервю за БТА директорът на Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград Димитър Петров. Той е твърдо убеден, че бъдещето принадлежи на нейно величество Книгата.

    Тази година Регионалната библиотека в Разград чества 150-години библиотечно дело. По повод годишнината Петров поясни, че от началото на онези бурни възрожденски дни до днес, културната институция извървява дълъг път, пазейки и предавайки възрожденския дух на предците ни от поколение на поколение, и се утвърждава като основен културен и просветен център в региона.

    Димитър Петров е категоричен, че ежегодният ръст на читателите и потребителите се дължи на труда на библиотечните служители, на тяхната любов към книгата и професионално отношение. Той подчерта, че пътят на разградската библиотека е предначертан и завещан от предците ни - само напред и нагоре. Регионалната библиотека "Проф.Б.Пенев" ще продължава да осъществява своята мисия за насърчаване на четенето, за поддържане на интереса към книгата и литературата, за повишаване на качеството на четенето на българския народ, допълни Димитър Петров.

Цялото интервю прочетете тук.

ОБЩИНА РАЗГРАД РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – РАЗГРАД РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПРОФ. БОЯН ПЕНЕВ“ – РАЗГРАД НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

Оценете
(0 гласа)

КНИГАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО –

ИСТОРИЧЕСКИ АСПЕКТИ И ТРАДИЦИИ

12 ноември 2020 г.

посветена на 200 години от рождението на Никола Икономов, 100 години от смъртта на Станка Николица Спасо-Еленина, 40 години къща музей „Станка и Никола Икономови”

и 150 години библиотечно дело в Разград

ПРОГРАМА

12 ноември, четвъртък

Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“

Водещ: Мила Маринова

Организационен секретар: Нели Николова

13.00               Официално откриване

                        Приветствия

 • Кмет на Община Разград: г-н Денчо Бояджиев
 • Областен управител: г-н Гюнай Хюсмен
 • Председател на Общински съвет – гр. Разград: г-н Стоян Ненчев
 • Директор на РИМ – гр. Русе: проф. Н. Ненов
 • Директор на РИМ – гр. Шумен: д-р Даниел Руменов

                        Встъпителни доклади

АКАДЕМИК ИВАН РАДЕВ и неговото изследване „Никола Икономов и духовно-просветният живот в Разград през 19. век“ (проф. Ценка Иванова, Нели Николова)

Таня Тодорова (Регионален исторически музей – гр. Разград, директор)

ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ, РАЗГРАД И МУЗЕЯТ

Димитър Петров (Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“– гр. Разград, директор)

150 ГОДИНИ БИБЛИОТЕЧНО ДЕЛО В РАЗГРАД

14.30               Кафе пауза

15.00               Секция 1

                        Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“

Модератор: проф. д-р Ценка Иванова, секретар Виктор Костадинов (РИМ – гр. Разград)

 • Тематичен блок „Духовният живот в българските земи през втората половина на 19. век в контекста на общественото развитие“
 • Тематичен блок „Българското образованиепрез 19. век“
 • Тематичен блок „Градската просветителска култура през 19. и 20. век“
 • Тематичен блок „Женско просветителство, социално съпричастие и добротворство“

 

проф. д-р Ценка Иванова (Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“)

ПРОСВЕТИТЕЛСТВОТО И ПРЕВОДИТЕ В БЪЛГАРСКАТА КНИЖНИНА ПРЕЗ 19. ВЕК (приносът на Никола Икономов и Станка Николица) 

Силва Василева, Валерия Йорданова (Регионална библиотека „Л. Каравелов” – Русе)

РЪКОПИСИ ЗА ВЪЗРОЖДЕНЦИ В ЛИЧНАТА БИБЛИОТЕКА НА АКАД. МИХАИЛ АРНАУДОВ 

Дарина Колева  (Държавен архив – гр. Разград)

„ЗЕМЛЕДЕЛИЕ” НА Н. ИКОНОМОВ - ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА КНИГА НА СЕЛСКОСТОПАНСКА ТЕМАТИКА 

д-р Веселина Белева  (Исторически музей – гр. Исперих)

„КЛЮЧ БЪЛГАРСКАГО ЯЗИКА” ОТ Г.С.РАКОВСКИ – „РАЗГЛОБЯВАНЕ НА РЕЧТА”, „ОВЛАДЯВАНЕ” НА ЕВРОПА 

Ваня Донева (Регионален етнографски музей „Етър” – гр. Габрово)

КУЛТУРАТА В СТАРА ЗАГОРА (1879 – 1885) 

д-р Милена Георгиева (Регионален исторически музей – гр. Шумен)

ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО НА ТОДОР ИКОНОМОВ 

д-р Румяна Лечева (журналист, БТА – Стара Загора)

„ВЪЗПИТАНИЕ В ДУХА НА ХРИСТИЯНСТВОТО” – ЗАБРАВЕНАТА КНИГА НА СТАРОЗАГОРСКИЯ МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ

Иво Стоянов (Регионален исторически музей – гр. Разград)

ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА УЧИТЕЛИТЕ ОТ РАЗГРАДСКАТА КАЗА ПРЕЗ ХІХ в. 

Мирослав Тошев (Исторически музей – гр. Омуртаг)

БЪЛГАРИТЕ ОСНОВАХА ХУБАВА УЧИЛИЩНА СГРАДА ДО ЦЪРКВАТА СИ…(бележки и материали за българската просвета в град Осман пазар през 50 – 70-те години на XIX век) 

Адриян Христов (Регионален исторически музей – гр. Разград)

УЧИЛИЩЕТО В С. РАДОВЦИ, ДРЯНОВСКО – МЕЖДУ ВЪЗХОДА И ЗАБВЕНИЕТО

 

16.00               Секция 2

Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“

Модератор: проф. д-р Росица Ангелова, секретар д-р Димитър Петков (РИМ – гр. Разград) 

Проф. д-р Росица Ангелова (Шуменски университет „Еп. Константин Преславски“)

ШУМЕНСКИ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ФРЕНСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЦАРИГРАД ПРЕЗ 19. ВЕК

Иво Стоянов (Регионален исторически музей – гр. Разград)

КЪЩА МУЗЕЙ „СТАНКА И НИКОЛА ИКОНОМОВИ”: СПОМЕН ОТ МИНАЛОТО И С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО 

проф. д-р Росица Ангелова, Мария Христова, Жулиян Георгиев (Шуменски университет „Еп. Константин Преславски“)

УЧИЛИЩНИТЕ НАСТОЯТЕЛСТВА В ШУМЕН (1879 – 1919)

д-р Айше Реджеб (община Лозница)

ПЪРВОТО УЧИЛИЩЕ В ЛОЗНИЦА В НАЧАЛОТО НА 20. ВЕК 

д-р Севим Куртчу (ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Кубрат)

ПРИНОСЪТ НА МАЕСТРО ИВАНДЖИКОВ В КУЛТУРНОТО РАЗВИТИЕ НА КУБРАТ 

д-р Милена Георгиева (Регионален исторически музей – гр. Шумен)

БЛАГОТВОРИТЕЛНА И ПРОСВЕТНА ДЕЙНОСТ НА ЖЕНСКО ДРУЖЕСТВО „РОДОЛЮБИЕ 1872” В ШУМЕН ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ ДО НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК 

Ренета Рошкева (Регионален исторически музей – гр. Русе)

ЛИЧНОСТИТЕ НА ЖЕНСКОТО ВЪЗРОЖДЕНСКО ДРУЖЕСТВО „СТОПАНКА” В РУСЕ 

д-р Валентина Миткова (Софийски университет „Св. Климент Охридски”) ЕМАНЦИПАТОРСКИ И ПРОСВЕТИТЕЛСКИ ИДЕИ, ОТРАЗЕНИ НА СТРАНИЦИТЕ НА ЖЕНСКИЯ СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКИ ПЕЧАТ: ВЕСТНИК „БЛАГОДЕНСТВИЕ” (1921 – 1924) И ВЕСТНИК „НЕДОВОЛНАТА” (1931 – 1934) 

Енита Василева (Исторически музей – гр. Исперих)

ЖЕНИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛКИ ОТ КЕМАНЛАР 

Румяна Денчева (Регионален етнографски музей „Етъра” – гр. Габрово)

ГАБРОВКАТА МЕЖДУ ХУЛАТА И ХВАЛАТА 

Николай Христов (Габровска адвокатска колегия)

ЖЕНАТА И АДВОКАТЪТ ДО СРЕДАТА НА ХХ ВЕК

Димитър Петров (Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“– гр. Разград)

ЧЕТВЪРТА И ПЕТА РОДОВИ СРЕЩИ НА РОДА ПОПТОДОРОВИ - ЖЕРАВНЕНСКИ

Текстовете на докладите ще бъдат публикувани след рецензиране. Текстове, които не отговарят на изискванията за техническо оформление, няма да бъдат разглеждани.

Краен срок за изпращане на материалите: 21 декември 2020 г.

  

Организационен екип:

Таня Тодорова, директор на РИМ – гр. Разград

Димитър Петров, директор на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ - Разград

Проф. д-р Ценка Иванова, научен консултант (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“)

Проф. д-р Росица Ангелова, научен консултант (ШУ „Еп. Константин Преславски“)

Даниела Ганчева, заместник директор на РИМ – гр. Разград

Нели Николова, главен уредник в РИМ – гр. Разград

д-р Димитър Петков, уредник в РИМ – гр. Разград

Иво Стоянов, уредник в РИМ – гр. Разград

Виктор Костадинов, уредник в РИМ – гр. Разград

Е-адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Безплатни карти

Оценете
(0 гласа)

bezplatni karti - noemvri

Среща с Антон Дончев

Оценете
(0 гласа)

21.10.2020 - Anton Donchev

ДВАТА ПОЛА - ЕДИНСТВОТО НА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ

Оценете
(0 гласа)

18.10.2020

Беседа в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“

Оценете
(0 гласа)

Ученици от разградското училище „Иван С. Тургенев“ отбелязаха Европейските дни на културното наследство, като част от проект по Програма Еразъм+ 2020/2021. Проектът е озаглавен „В Европа – децата в страната на чудесата“. Съвместно с директора на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров, петокласниците с класен ръководител Айтен Кязимова проведоха беседа на тема „Европа, България като част от Европейския съюз и Световно културно наследство“, което е и темата на проекта, по който училището работи със седем европейски държави. Димитър Петров представи моментите от създаването до наши дни на ЕС, структурата, страните членки със своите особености като лайтмотивът беше „Единство в многообразието“.

Още информация за събитието тук.

Теодора Николова

Оценете
(0 гласа)

30.09.2020 - Teodora Nikolova

1 октомври - Ден на поезията

Оценете
(0 гласа)

25.09.2020 - Den na poeziqta

Разградската библиотека подреди изложба на стари учебници

Оценете
(0 гласа)

Във фоайето на Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград е подредена изложба под заглавие "Буквари и учебници от миналото - спомени", която ще радва малки, големи и възрастни до края на месеца,съобщиха от културната институция.
Най-старите читанки са от 1955 г. и последователно във витрините са подредени учебници от 60-те, 70-те, 80-те, 90-те и до 2000 година. Сред тях има учебници почти по всички предмети, а също така и помагала и учебни тетрадки.

Още информация

Изложба връща ученически спомени

Оценете
(0 гласа)

15.09.2020 - uchebnici

„Буквари и учебници от миналото – спомени“ се нарича изложбата, която днес се откри в Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ в Разград. Представени са издания от 1955 година  до 2000 година. Сред тях има учебници по всички предмети, заедно с помагала и учебни тетрадки.

„Изложбата ще бъде интересна не само за сегашните ученици, но и за всички, които отдавна са напуснали класните стаи, тя ще ги върне години назад в техните ученически години“, каза за Радио Шумен директорът на разградската библиотека Димитър Петров.

Още информация

Националните културни празници "Албена" започват от Разград

Оценете
(0 гласа)

14.09. - Albena 2020

 

Националните културни празници "Албена" ще имат среща с публиката първо в Разград.

Областният център, заедно с други общини в Североизточна България са сред домакините на 18-ото издание на форума, организиран от "Албена"АД, издателство "Захарий Стоянов", общините Разград, Шумен, Каварна,Генерал Тошево и Варна, библиотечни институции и с подкрепата на Министерството на културата.
На 17 септември в разградската библиотека ще се състои творческа среща с литературни творци, историци, поети и писатели. 

Още информация за събитието тук.

 

 

Албена 2020

Оценете
(0 гласа)

14.09.2020 - Albena 2020

Изложба „Буквари и учебници от миналото “

Оценете
(0 гласа)

14.09.20250 - bukvari

Каква музика и песни са слушали дядовците и бабите ни?”

Оценете
(0 гласа)

11.09.2020 - Kakva muzika

Среща - беседа

Оценете
(0 гласа)

08.09.2020 - sreshta beseda

ЕДК "Д-р Иван Кирчев" - Отчетно-изборно събрание

Оценете
(0 гласа)

03.09.2020

ЧОВЕКЪТ - ЕДНА НЕПОЗНАТА ВСЕЛЕНА

Оценете
(0 гласа)

Закриване

Оценете
(0 гласа)

27.08.2020 - zakrivane

Димитър Петров издаде нова детска книжка

Оценете
(0 гласа)

26.08.2020 - Dimityr Petrov

Разградският писател, общественик, краевед и директор на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ отново отправя авантюристично предизвикателство към децата с най-новата си книжка „Принцеса Морефея от Орбод“.

По-малко от година след като издаде първото си самостоятелно четиво за малчуганите „Боян и трите безценни дара“, той за трета поредна година взе участие в Националния конкурс за вълшебна приказка, организиран от Община Стара Загора, НЧ „Родина-1860“, клуб „Млад писател“ и къща музей „Гео Милев“. 

Пълен текст тук:   Димитър Петров издаде нова детска книжка

Ивета Попова - Белият сетер с кафяви петна

Оценете
(0 гласа)

21072020 - iveta

Фамилна изложба на три поколения художници

Оценете
(0 гласа)

В Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" могат да се видят 33 творби живопис и 3 композиции металопластика.

Изложбата е на братята близнаци Орхан и Осман Исмаил, баща им Исмаил Хюдаим и дъщерите на Орхан - Гамзе и Дилек. Фамилията творци съвместява различни техники и стилове.

Прочетете още тук: В Разград откриха фамилна изложба на три поколения художници /ВИДЕО/

Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев" в Разград спечели проект за обновяване на библиотечния си фонд

Оценете
(0 гласа)

biblioteka 001

Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев" в Разград спечели проект за обновяване на библиотечния си фонд, съобщи директорът на културната институция Димитър Петров.
Проектът е по програмата Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" на Министерството на културата. Общата му стойност е 25 000 лева.

Прочетете още тук: Регионалната библиотека в Разград обновява фонда си по проект за нови книги

Резултати от първата конкурсна сесия по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2020 г.

 

Приказно лято в Детски отдел

Оценете
(0 гласа)

Регионалната библиотека Проф. Боян Пеневв Разград за десета поредна година е подготвила едно различно лято за малки и големи любознайковци. Инициативата, наречена Приказно лято“ започна днес с празник на открито пред Детския отдел на културната институция.

Прочетете още тук: С празник на открито започна приказното лято в Детския отдел на разградската библиотека

Снимки

 


07.07.2020 - prikazno lqto

Изложба

Оценете
(0 гласа)

02.07.2020 - Vazov

Редки и ценни издания на произведения на Иван Вазов са показани в изложба в Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград. Експозицията е посветена на 170 години от рождението на патриарха на българската литература, съобщи за БТА директорът на културната институция Димитър Петров.

 

Пълен текст тук: Изложба на редки и ценни издания на произведения на Вазов в Разград

Приказно лято в Детски отдел

Оценете
(0 гласа)

02.07.2020 - Prikazno lqto

„Близнаци - Художници“

Оценете
(0 гласа)

29.06.2020 - Bliznaci hudojnici

Екра - Международна Есперантска творческа среща „АБРИТУС “ 2020

Оценете
(0 гласа)

23.06.2020 - Esperanto

Иваничка Маджарова - Открехната душа

Оценете
(0 гласа)

23.06.2020 -Ivanichka Madjarova

170 години от рождението на Иван Вазов

Оценете
(0 гласа)

18.06.2020 - Ivan Vazov

Представяне на книгата „Разград и животът - големият и малкият“

Оценете
(0 гласа)

12.06.2020 - Bojidarka Zlatareva

ЧИТАТЕЛЯТ НА ГОДИНАТА НА РБ „ПРОФ. БОЯН ПЕНЕВ” ПОЛУЧИ СВОЯ ДАР

Оценете
(0 гласа)

10.06.2020 - chittel na god

Читателят на годината на РБ Проф. Боян Пенев” - Румяна Мартинова, получи днес лично от директора на културната институция - Димитър Петров, своя дар-признателност - книга и грамота.

Благодарим ѝ за приятелството и любовта ѝ към книгата и библиотеката.

 

Наградиха най-малките читатели на РБ „Проф. Боян Пенев “ - Разград

Оценете
(0 гласа)

05.06.20 - Detski

 

Наградените читатели са:

 • Най-малък читател – Александър Иванов – 5 г. ЦДГ „Лудогорче”
 • Симона и Божидара Занкови – 2 и 4 кл. ОУ „Н. Икономов”
 • Райна Николова – 1 кл. ОУ „Н. Икономов”
 • Дидем Сали – 3 кл. ОУ „Н. Й. Вапцаров”
 • Хамира Хамиева – 3 кл. ОУ „Н. Й. Вапцаров”
 • Кристиян Начев – 4 кл. ОУ „Н. Икономов”
 • Виктория Михнева – 4 кл. ОУ „Н. Й. Вапцаров” 

Видео репортаж

 

 

 

Резултати от конкурс за художествено слово

Оценете
(0 гласа)

01.06. -rezultati

Читател на годината

Оценете
(0 гласа)

29.05.20 - chitatel

РБ „Проф. Боян Пенев“ с кът за своя най-възрастен читател

Оценете
(0 гласа)

26.05.20 - Donka

 

РБ „Проф. Боян Пенев с кът за

своя най-възрастен читател - Донка Дюлгервова!

Дългогодишен преподавател и общественик. На 22 май тя отбеляза своя стогодишен юбилей!

24 май

Оценете
(0 гласа)

24 mai

Безплатна регистрация

Оценете
(0 гласа)

19.05.2020

На 14 май 2020 г. РБ „Проф. Боян Пенев” отново отваря врати

Оценете
(0 гласа)

Скъпи читатели, 

на 14 май 2020 г. РБ „Проф. Боян Пенев” отново отваря врати. Очакваме ви във всички наши отдели с обичайното работно време и при стриктно спазване на задължителните противоепидемични мерки - носене на лични предпазни средства (маски) и спазване на минимална социална дистанция не по-малко от 1.5 м. 

Благодарим Ви за проявената отговорност към Вашето и нашето здраве!

  

Поздравителен адрес по случай Професионалния празник на библиотекаря

Оценете
(0 гласа)

11.05.20 - pozdravitelen adres

Честит професионален празник!

Оценете
(0 гласа)

11.05.20-2

Уважаеми колеги, честит професионален празник!

От зората на човечеството съществуват книгите, а хората записват своите мъдрости и преживявания в тях. От каменните книги, през папирусите, клинописите върху глинени плочки, пергамента, хартията, металните и дървени книги, та чак до днес - до съвременните електронни книги - винаги сме заобиколени от писаното слово.

В този ден почитаме славянските първоучители светите братя – Кирил и Методий.

Днешният празник е още по приятен за нас, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, защото през 2020 г. ще отбележим 150 години библиотечно дело в Разград.

Мисията на библиотеката е изключително важна днес, в света на информационните комуникации и на световната пандемия. Тя може да съществува в тази среда и да е полезна на много хора.

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ!

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ ЗА ПОЛОЖЕНИТЕ УСИЛИЯ ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА И ПРЕДЛАГАНЕТО Й НА ВСИЧКИ ПОТРЕБИТЕЛИ И ЖЕЛАЕЩИ ДА СПОДЕЛЯТ СЛОВОТО!

 

Димитър Петров 

Директор на РБ „Проф. Боян Пенев” - Разград

Удължава се срокът за участие в литературния конкурс на името на проф. Боян Пенев, наградите ще бъдат обявени на 2 юни

Оценете
(0 гласа)

24.04 - Boqn PenevСрокът за приемане на творби за участие в Младежкия литературен конкурс на името на проф. Боян Пенев се удължава до 29 май 2020 г. Решението на организаторите – Община Разград и Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ – е аргументирано с големия интерес към конкурса и с обстоятелствата около извънредното положение в страната. Разширява се и обхватът на имащите право на участие – могат да се включат и млади творци от други общини, не само община Разград.

Припомняме, че конкурсът се провежда с медийното съдействие на вестник „Екип 7“, които ще връчат награда за ярка творческа изява.

Конкурсът се провежда в два модула – поезия и кратък разказ. Поетичните творби, представени в конкурса, могат да са до 3, не може да са публикувани досега, няма тематично ограничение. По избор е и темата за кратък разказ, ограничението там е до 1 творба. Право на участие имат творци на възраст до 20 години.

Наградите са парични – и в двата модула за първо място по 200 лева, за второ – по 150 лв., за трето – по 100 лева.

Участниците в конкурса трябва да изпратят творбите си на един от следните  имейли: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ,  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  или на хартиен носител на адрес: гр. Разград, ул. “Бели Лом“ №28.

В писмото всеки участник трябва да напише следната информация: три имена, възраст, адрес, телефон за връзка. Тема на писмото - Литературен конкурс на името на проф. Боян Пенев. Самите творби трябва да бъдат прикачени в отделен файл.

Творбите ще бъдат оценени от тричленно жури, а резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

За допълнителна информация:

Дирекция „Култура, спорт, туризъм“, телефон: 084/618 243

РБ „Проф. Боян Пенев“, телефон: 0878 643 954 - Димитър Петров

Пълен регламент за участие в конкурса

Скъпи приятели и почитатели на Нейно величество книгата, започва националната кампания „Купи 1 книга.” Инициативата цели да обедини хората в помощ на книгата

Оценете
(0 гласа)

04.05.20 - kupi kniga - 2 Издатели, автори, художници, дизайнери и страньори, преводачи, редактори, коректори, печатари, търговци и агенти се обединиха в една обща кауза – да помогнат на книгата днес, за да я има в бъдеще. Близо 100 издателства и книжарници застанаха зад кампанията „Купи 1 книга“.

     Инициативата под надслов „За да я има книгата“ e с призив към читателите в цялата страна да помогнат за спасяването на книгата и да гарантират нейното съществуване:

   „Днес светът на книгите е изправен пред истинско предизвикателство. И спасяването на този свят е в нашите ръце.
Книгата е това, което остава след нас. Книгата е нашият живот и нашият смисъл.


     Включи се в кампанията. Купи 1 книга!

   Обръщаме се към всеки, който в тези несигурни времена може да отдели средства и да си купи книга или иска да дари книги за някоя кауза.
Влезте в електронния магазин на любимото си издателство или книжарница и си изберете книга. Желаем ви здраве и приятно четене!
Ако желаете да дарите книги за конкретна кауза, свържете се с избраното от вас издателство”.

     Желаещите да подкрепят кампанията могат да го направят, като влязат в специално създадената уеб страница нинициативата: www.kupi1kniga.com Оттам те имат възможност да отидат в електронния магазин на предпочитаното издателство или книжарница и да закупят книга по избор.

   РБ „Проф. Боян Пенев” Ви желае приятно четене в компанията на любима книга. Бъдете здрави!

В разградската библиотека преди век и половина

Оценете
(0 гласа)

 

   Уважаеми читатели, потребители на информационни услуги и приятели на РБ „Проф. Боян Пенев”, в навечерието сме на отбелязване на 150 г. библиотечно дело в Разград.

   Ето какво ни прати изследователят на възрожденската история на родния край: Лудогорието и Поломието, Разград, Садина и Попово. 

29.04.20

 

Стоян Цонев:

„В разградската библиотека преди век и половина. 
Дописка във вестник Македония.


Поздрав за приятеля ми Димитър Петров!”

 

 

Македония бр. 40 / 07.12.1871

29.04.20 11              29.04.20 12

СПОМЕН НА ЗА ШЕКСПИР (видео)

Оценете
(0 гласа)

1 Feb 4-1

По повод рождения ден на Шекспир (едната версия е 23 април - другата - 26 април) си спомняме, че преди 21 години, на 3 юни 1999 двама артисти представиха в отдел "Изкуство" на РБ "Проф. Боян Пенев" спектакъла "Веднъж Амур...", от 17 сонета на ренесансовия гений, песни и музика от Елизабетинската епоха.
Спектакълът бе посрещнат с интерес - предвид и отдавнашната липса на интерпретация от Шекспир в театъра - и се игра неколкократно в раздвиженото и уютно пространство на Библиотеката.
Разградчаните Мая Кисьова - актриса и Красен Иванов – Диригент на Разградска Филхармония  осъществиха творческа среща 10 години по-късно.
През 2009 г. записаха в Разград аудиодиск-майка "Шекспирови сонети в сезони", в който концепцията е природната красота и алхимията на човека през 4-те годишни сезона. Дискът все още очаква възможност и подходящ продуцент, за да бъде издаден официално.
През 2014 г., по повод 500 г. от рождението на Шекспир, към идеята на "Шекспирови сонети в сезони" бе привлечен КА "Софийски солисти". В ОКИ "Красно село" в София, спектакълът се изигра с друга музикална партитура, вдъхновение на проф. Пламен Джуров.
През 2016 г. - отново с творец от Лудогорието - студентът все още тогава, Георги Пармаков, син на известния керамик Светлозар Пармаков - Мая Кисьова играе спектакъла в Сити Марк
Арт Център в София, а музиката е джаз, който плени младежката публика. Предстои поредно издание на "Шекспирови сонети в сезони" с участието на оперната певица Диляна Георгиева.
Днес ви предлагаме малък клип от 128 сонет и песен на Томас Морли по текст на Уилям Шекспир от комедията "Както ви харесва", който Мая Кисьова и Красен Иванов
подаряват на своите почитатели с пожелание в трудните дни да не губят надежда и да се уповават на вечните ценности, до които е достигнало човечеството.
Двамата творци с благодарност си спомнят лятото на 1999 г., когато намериха дом за своя свободен спектакъл в духовното пространство на Разградската регионална библиотека.

Днес отбелязваме 138 г. от рождението на проф. Боян Пенев, който е патрон на Регионална библиотека – Разград

Оценете
(0 гласа)

27.04.20 - BoyanPenev

         От 1992 година Библиотеката в Разград носи името на видния българин – професор Боян Пенев.    

      Роден в град Шумен на 27 април 1882 г. Баща му - Пеньо Николов е майстор-медникар, чиято частна работилница фалира и през 1888 г. семейството се преселва да живее в град Разград. С този град е свързано израстването и формирането на Боян Пенев като личност. Той прави неотразимо впечатление на съучениците си в Разградската гимназия. По спомени на негови съвременници основава ученически оркестър, в който свири на цигулка и дирижира мъжки певчески хор, смятан за предшественик на днешния смесен хор Железни струни”. Боян Пенев чете книги на български, руски, френски и немски писатели-класици в оригинал. Едни от първите написани спомени в дневника на бъдещия голям български литературен историк и критик носят дата“ 18 и 19 юли 1902 г., Разград”. През 1903 г. той е студент в Историко-филологическия факултет на Софийския университет. Усвоява основно полски и чешки език. След завършване на университета става учител в софийска гимназия, а след две години хонорувандоцент. От 1917 г. е професор по литература, а след една година става дописен член на БАН. Боян Пенев е един от най-изтъкнатите български литературни историци и критици от първите десетилетия на XX век. Многобройните му приноси са в областта на литературната история и на литературната критика върху българската литература от Възраждането до съвременните му писатели. Автор е и начетиритомен труд История на новата българска литература”. Боян Пенев е един от най-изтъкнатите български литературни историци и критици от пьрвите десетилетия на XX в. Творец с ярко изразена индивидуалност и с разностранни интереси, които засягат както литературната история и наука, така и музиката, изобразителното изкуство и други области на човешката духовност. Тази многостранност намира завършен израз в съчетаването на историческия подход към литературните явления и процеси с живия усет за естетически значимото и ценното в българската и световната култура. В изследователската му дейност литературния историк съжителства със строгия и взискателен ценител, с естета. Това определя и двете области на интересите и приносите му - литературна история и критика. В продължение на две десетилетия Пенев успява да обгърне и да нарисува с проникновение и дълбочина широка панорама на българската литература от Възраждането до най-новите писателски имена. Срещата на Боян Пенев с добруджанката Дора Габе е повратен момент в живота му: през 1908 г. тя става негова законна съпруга. Жизненият и творчески път на Боян Пенев завършва на 25 юни 1927 г. в град София.

        Регионална библиотека носи с чест и гордост името на своя патрон. С дейността си тя се стреми да бъде достоен продължител на неговото просветителско дело и завещани идеали. 

 

 

Регламент за конкурс

Оценете
(0 гласа)

ОБЩИНА РАЗГРАД

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „Проф. БОЯН ПЕНЕВ” РАЗГРАД

С МЕДИЙНОТО ПАРТНЬОРСТВО НА В-К „ЕКИП 7”

ОРГАНИЗИРАТ

Младежки литературен конкурс на името на

Проф. Боян Пенев

24.04 - Boqn Penev

 

I. Условия за участие:

1. Конкурсът е явен.

2. В него могат да участват млади творци на словото на възраст до 20 години от Община Разград.

3. Конкурсът ще се проведе в два модула:

3.1. Поезия - Участниците могат да представят до три непубликувани стихотворения без тематично ограничение

Първа награда – 200 лева

Втора награда – 150 лева

Трета награда – 100 лева

3.2. Кратък разказ - Участниците могат да представят един кратък разказ на тема по избор

Първа награда – 200 лева

Втора награда – 150 лева

Трета награда – 100 лева

4. Технически изисквания:

Дължина на текста: от 1 до 3 машинописни листа;
Файловете да бъдат във формат .doc;
Шрифт: Times New Roman, големина 12

II. Заявки за участие:

1. Участниците в конкурса трябва да изпратят творбите си на един от следните имейли: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  или на хартиен носител на адрес: гр. Разград, ул. „Бели Лом“ №28.
В писмото всеки участник трябва да напише следната информация: три имена, възраст, адрес, телефон за връзка. Тема на писмото - Литературен конкурс на името на проф. Боян Пенев. Самите творби трябва да бъдат прикачени в отделен файл (документ на Word, .doc).

2. Творбите ще бъдат оценени от тричленно жури, а резултатите от конкурса ще бъдат обявени в навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

3. Краен срок за изпращане на творбите: 5 май 2020 година.

4. За допълнителна информация:

Дирекция „Култура, спорт, туризъм“, телефон: 084/618 243
РБ „Проф. Боян Пенев“, телефон: 0878 643 954 – Димитър Петров

Честит ВЕЛИКДЕН!

Оценете
(0 гласа)

поздрав

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ И ПОТРЕБИТЕЛИ НА БИБЛИОТЕЧНО-ИНФОРМАЦИОННИТЕ УСЛУГИ НА РБ „ПРОФ. Б. ПЕНЕВ” РАЗГРАД,

Оценете
(0 гласа)

На основание чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето, чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс, чл. 2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и Решение от 3 април 2020 г. на Народното събрание за удължаване срока на обявеното извънредно положение и препоръки на Националния оперативен щаб и съгласно Заповед № РД- 01-195/10.04.2020 г. на Кирил Ананиев  - Министър на здравеопазването, за удължаване на срока на въведените противоепидемични мерки до 13.05.2020 г.:

 1. На територията на РБ „Проф. Б. Пенев” – централна сграда, ул. „Бели Лом” № 28, Детски отдел, ул. „Грънчарска” № 3, в периода на удължените противоепидемични мерки до 13.05. 2020 г. се преустановява изцяло работата с потребители /читални зали и обслужващи звена/.
 1. Забранява се достъпът в сградата на библиотеката на граждани.

             Ще Ви информираме своевременно за всяка промяна!

Извиняваме се за причиненото неудобство. Бъдете здрави и  отговорни към себе си и останалите. Очакваме Ви скоро в Регионална библиотека!

Димитър Петров е новият директор на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев" гр. Разград

Оценете
(0 гласа)

07.04.20 direktor   Новият директор на библиотека Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров е завършил „Начална педагогика“ във ВТУ Св.св. Кирил и Методий“, „Политически умения“ в НБУ-София, магистър е по специалността „Библиотечно-информационни науки и културна политика“ от Философския факултет на СУ Св. Климент Охридски“. Димитър Петров е работил в: Драматичен театър-Разград, Общинска администрация – Завет, в строителството в Русия, Интернат за социално слаби деца „Кирил и Методий“- с. Балкански, 6 години е директор на НУ Никола Златаров“- с. Градина, а 4 години – на ОУ „Иван Вазов“- с. Гецово, от 2009 г. работи в библиотеката като PR и библиотекар.

 

Публикации в медиите:

Линк 1

Линк 2

Линк 3

 

 

КОНКУРС ЗА ХУДОЖЕСТВЕНО СЛОВО

Оценете
(0 гласа)

03 04 2020

ЗАПОВЕД

Оценете
(0 гласа)

zapoved

ВАЖНО

Оценете
(0 гласа)

10 03 20 vajno

Важно съобщение!

Оценете
(0 гласа)

09 03 20 - vajno syobshtenie

Конкурс за художествено слово „Моето любимо стихотворение“

Оценете
(0 гласа)

05_03_20_konkurs1.jpga

05_03_20_konkurs2.jpga

Пътуваща изложба - „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”

Оценете
(0 гласа)

28 02 2020 Plakat izlojba

Ивета Попова - „Не съм до теб“

Оценете
(0 гласа)

120220 - Iveta Popova

Иван Димитров - „Тунел“

Оценете
(0 гласа)

06 02 2020 Ivan Dimitrov

„Арт нюанси” с Женета Александрова

Оценете
(0 гласа)

 

29 01 2020 

2020 година е особена за РБ „Проф. Боян Пенев”–

навършват се 150 години библиотечно дело в Разград.

Първи гост на рубриката „Арт нюанси” е Женета Александрова,

директор на културната институция.

 

Пълен запис на рубриката

 

 

28 януари - Ден на Разград

Оценете
(0 гласа)

 

28 01 2020 Den na Razgrad

 

По повод Деня на Разград, ръководството на РБ Проф. Боян Пенев обявява

28 януари за ден за безплатни регистрации! 

Честит празник, Разград!

Нека бъдем здрави, щедри на добри помисли в благородни дела!

 

 

 

Тъй рече баба Ега - роман на Ивинела Самуилова

Оценете
(0 гласа)

22 01 2020

ПОЕТИЧЕН ИВАНОВДЕН

Оценете
(0 гласа)

06 1 2020

Библиотеката поздравява всички свои читатели с настъпващата 2020 година!

Оценете
(0 гласа)

Честита 2020

 

Читателска надпревара

Оценете
(0 гласа)

201219 - Chitatelska nadprevara

Изложба „Нобелови лауреати за литература“

Оценете
(0 гласа)

161219 nobelovi laureati

Капитан Петко Войвода - Живот и дело

Оценете
(0 гласа)

161219 - kapitan petko

Коледен базар с произведения от Теодора Николова

Оценете
(0 гласа)

161219 - Teodora bazar

Коледна изложба

Оценете
(0 гласа)

16 1 2020 Коледна изложба

„160 г. от рождението на д-р Заменхоф”

Оценете
(0 гласа)

13.12.19 - Esperanto

Страница 1 от 5
UNDP
Сайтът е изработен с финансиране от UNDP по програма „Глоб@лни библиотеки – България”
Грантова схема за финансиране на иновативни проекти – 2013.
Global LIb