Статии филтрирани по дата: Понеделник, 27 Април 2020

1 Feb 4-1

По повод рождения ден на Шекспир (едната версия е 23 април - другата - 26 април) си спомняме, че преди 21 години, на 3 юни 1999 двама артисти представиха в отдел "Изкуство" на РБ "Проф. Боян Пенев" спектакъла "Веднъж Амур...", от 17 сонета на ренесансовия гений, песни и музика от Елизабетинската епоха.
Спектакълът бе посрещнат с интерес - предвид и отдавнашната липса на интерпретация от Шекспир в театъра - и се игра неколкократно в раздвиженото и уютно пространство на Библиотеката.
Разградчаните Мая Кисьова - актриса и Красен Иванов – Диригент на Разградска Филхармония  осъществиха творческа среща 10 години по-късно.
През 2009 г. записаха в Разград аудиодиск-майка "Шекспирови сонети в сезони", в който концепцията е природната красота и алхимията на човека през 4-те годишни сезона. Дискът все още очаква възможност и подходящ продуцент, за да бъде издаден официално.
През 2014 г., по повод 500 г. от рождението на Шекспир, към идеята на "Шекспирови сонети в сезони" бе привлечен КА "Софийски солисти". В ОКИ "Красно село" в София, спектакълът се изигра с друга музикална партитура, вдъхновение на проф. Пламен Джуров.
През 2016 г. - отново с творец от Лудогорието - студентът все още тогава, Георги Пармаков, син на известния керамик Светлозар Пармаков - Мая Кисьова играе спектакъла в Сити Марк
Арт Център в София, а музиката е джаз, който плени младежката публика. Предстои поредно издание на "Шекспирови сонети в сезони" с участието на оперната певица Диляна Георгиева.
Днес ви предлагаме малък клип от 128 сонет и песен на Томас Морли по текст на Уилям Шекспир от комедията "Както ви харесва", който Мая Кисьова и Красен Иванов
подаряват на своите почитатели с пожелание в трудните дни да не губят надежда и да се уповават на вечните ценности, до които е достигнало човечеството.
Двамата творци с благодарност си спомнят лятото на 1999 г., когато намериха дом за своя свободен спектакъл в духовното пространство на Разградската регионална библиотека.

Публикувана в Архив
UNDP
Сайтът е изработен с финансиране от UNDP по програма „Глоб@лни библиотеки – България”
Грантова схема за финансиране на иновативни проекти – 2013.
Global LIb