Изложба

04.03.21 - Uchiteli

Честита Баба Марта

01.03.21 - Baba Marta

Библиотеката в Разград показва изложба за 148-та годишнина от гибелта на Левски

С изложба в Разград отбелязаха 148 години от гибелта на Васил Левски.

Експозицията е подредена във фоайето на Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" и проследява живота и делото на Апостола.

Надсловът на изложбата е "148 години безсмъртие". В една от секциите на експозицията са представени документи от фонд редки и ценни на Регионалната библиотека. Друга част на изложбата е посветена на живота на Васил Левски.

Още две секции пък представят историческа и художествена литература за Дякона, както и снимков материал свързан със запазване на паметта за живота и делото на апостола на свободата.

Видео репортаж


 
 

Изложба в разградската библиотека проследява живота и делото на Апостола на свободата

Изложба в Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград проследява живота и делото на Апостола на свободата. Експозицията, озаглавена "148 години безсмъртие", е по повод на годишнината от гибелта на Левски, съобщи директорът на културната институция Димитър Петров.
В изложбата, подредена във фоайето на библиотеката, са представени избрана част от документалното наследство, както и историческа и художествена литература за Дякона.
Някои от експонатите са от фонд "Редки и ценни" на библиотеката.

Пълен текст тук

Мемориален фонд "Снежана Янева"

Мемориален фонд "Снежана Янева" се обръща към всички колеги и приятели на Снежа с призив да изпратят спомени, снимки и документи, които да послужат за създаване на архив. Той от своя страна ще бъде основата за написване на история на приноса на Снежана Янева за развитието на библиотечното дело в България.

Повече информация на адрес: https://snejana-ianeva.org/bg/

Регионалната библиотека в Разград е посрещнала 25 717 читатели през миналата година

Отделите на Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград са посетени от 25 717 читатели през миналата година, като 1434 от посещенията са за ползване на интернет. Това съобщи за БТА директорът на културната институция Димитър Петров.
Той поясни, че в сравнение с минали години се наблюдава леко намаление на посещенията, но по думите му това се дължи на обстоятелствата, свързани с пандемията.
За година в разградската библиотека са регистрирани 1613 потребители. От тях 648 са деца до 14-годишна възраст. Отчита се тенденция за повишаване на интереса на читателите към книгата и библиотечните служители отбелязват засилено търсене на книжното тяло, особено сега във време на пандемията и социалната изолация, коментира Петров. По думите му потребителите споделяли, че съвременните средства, заместващи книгата, не могат да заместят напълно онова усещане до книжните страници.
Директорът на разградската библиотека каза още, че засилен интерес се наблюдава към българските автори. Според него преди години читателската аудитория е подхождала със скептецизъм и недоверие към съвременните автори и предлаганите на пазара техни творби, но днес нещата са точно обратното. Сега изборът от нови български заглавия наистина е голям и Регионалната библиотека в Разград се стреми да отговаря на високите изисквания на читателското търсене като попълва във фондовете си новите заглавия, посочи Петров. Той отбеляза, че се наблюдава интерес и към отрасловата литература, свързана с методите и начините за справяне със стреса, за справяне с проблемите, за себеопознаване и самоусъвършенстване, към езотеричната литература, към новете методи, прилагани в образователния процес. Засилва се интересът и към читалните зали, които са безценен помощник във времето на пандемия и онлайн обучение. Много студенти, завърнали се в родния град потърсиха професионалните услуги на работещите в културната институция за реферати, курсови и дипломни работи, каза още Димитър Петров.
Той отчете трайна тенденция на увеличение на интереса на младите хора в Разград към книгата. Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" се стреми да поддържа във фонда си книги, които отговарят на читателското търсене на подрастващите - както в детския отдел, така и в книгозаемане за възрастни се разполага с най-интересните и търсени заглавия от младите хора, отбеляза директорът на културната институция. Петров допълни, че траен интерес има и към културните мероприятия, част от дейността на библиотеката, които за съжаление, предвид мерките за сигурност, бяха сведени до минимум.

Пълен текскт тук

Във времето на пандемия и социална изолация, книгата се оказа спасение за много хора, смята директорът на Регионалната библиотека в Разград

    Във времето на пандемия и социална изолация, книгата се оказа спасение за много хора да преодолеят ситуацията, да се потопят в един по-добър свят, да почерпят знание и мъдрост от писаното слово. Това каза в интервю за БТА директорът на Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград Димитър Петров. Той е твърдо убеден, че бъдещето принадлежи на нейно величество Книгата.

    Тази година Регионалната библиотека в Разград чества 150-години библиотечно дело. По повод годишнината Петров поясни, че от началото на онези бурни възрожденски дни до днес, културната институция извървява дълъг път, пазейки и предавайки възрожденския дух на предците ни от поколение на поколение, и се утвърждава като основен културен и просветен център в региона.

    Димитър Петров е категоричен, че ежегодният ръст на читателите и потребителите се дължи на труда на библиотечните служители, на тяхната любов към книгата и професионално отношение. Той подчерта, че пътят на разградската библиотека е предначертан и завещан от предците ни - само напред и нагоре. Регионалната библиотека "Проф.Б.Пенев" ще продължава да осъществява своята мисия за насърчаване на четенето, за поддържане на интереса към книгата и литературата, за повишаване на качеството на четенето на българския народ, допълни Димитър Петров.

Цялото интервю прочетете тук.

Уважаеми читатели!

Аудио книга за незрящи деца „Патиланско царство“

n2

n1

Поетична вечер с поетесата Маргарита Петкова

 

Поетична вечер с доц. д-р Калин Михайлов

 
UNDP
Сайтът е изработен с финансиране от UNDP по програма „Глоб@лни библиотеки – България”
Грантова схема за финансиране на иновативни проекти – 2013.
Global LIb